Home  -   Favorieten  -   Forum  -   E-cards  -   Links  -   Contact  -   Anekdotes  -   Liefde

Nieuws
Actuele nieuwsberichten over de Da Vinci Code

Da Vinci Code
Wat is waar?
Leonardo da Vinci
Recensies

Foto's en film
Foto's en schilderijen
De film
Wallpapers

Dan Brown
Biografie
F.A.Q.
Interviews

Boeken
Het Juvenalis Dilemma
Het Bernini mysterie
De Da Vinci Code
De Delta Deceptie

Forum
Praat mee over de
Da Vinci Code op het
forum

Mond tot mond
Geef het door. Vertel anderen over deze site!

Ook leuk:
Dieet-wijzer
Alles over dieten vind je in de Dieet-Wijzer.

Liefde op internet
Internetdating is hot! Tips en advies over online dating.

Relatiehobbels.nl
Test jezelf: Ben jij sexy? Is je partner trouw? Ben je jaloers?

Tarotweb.nl
Wat heeft de tarot jou te bieden? Trek een tarotkaart!

Yoga Wijzer
Alles over yoga. Artikelen. Informatie. Oefeningen.


De kerk en de vrouw

Dan Brown neemt het in de Da Vinci Code op voor de vrouw. Vrouwen, met Maria Magdalena voorop, werden eeuwenlang systematisch uit de kerk weggehouden en onderdrukt in het dagelijks leven, zoals mag blijken uit de vijf miljoen vrouwen die in de Middeleeuwen wegens hekserij vermoord werden.

Veel christenen zijn het uiteraard niet eens met die beweringen. Zij werpen tegen dat Maria Magdalena juist op veel plaatsen verheerlijkt wordt. Ze is heilig, heeft zelfs haar eigen feestdag (22 juli) en niet voor niets zijn veel kerken naar Maria Magdalena vernoemd.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar daarbij wordt even vergeten dat Maria Magdalena eeuwenlang onterecht door de kerk is bestempeld tot 'zondares'. Zij was een hoer die door Jezus bekeerd werd. In de zesde eeuw werd door paus Gregorius I een proclamatie uitgevaardigd waarin stond dat Maria Magdalena een zondige vrouw was geweest, een prosituee.

Of dit een bewuste lastercampagne is, is niet te achterhalen. Feit is in ieder geval dat het totaal onjuist is. In het Nieuwe Testament staat dat Maria Magdalena een van Jezus' discipelen was.

Het Vaticaan wist dit natuurlijk ook wel. Toch heeft het nog tot 1969 geduurd voordat het Vaticaan de bewering introk en Maria Magdalena in ere herstelde. Het Vaticaan heeft het wel vaker moeilijk met het toegeven van fouten. Het heeft ook eeuwenlang geduurd voor het Vaticaan toegaf dat de aarde niet plat is.

In de eerste eeuwen van het christendom bestond de bijbel zoals wij die kennen nog niet. Er waren tientallen evangelien en teksten in omloop. In 325 werd bepaald dat een aantal van die teksten 'goddelijk' waren. Zij vormen tot op vandaag het Nieuwe Testament. De andere teksten waren 'ketters' en moesten vernietigd worden.

De meeste van die 'ketterse' evangelien (zoals het Evangelie volgens Thomas en het Evangelie volgens Maria Magdalena) doken pas weer op na de vondst van de Nag Hammadigeschriften in 1945. Uit die teksten komt een ander soort christendom naar voren. Eentje waar de vrouw, met Maria Magdalena als belangrijkste voorbeeld, een belangrijke rol speelde. Dus: Ja, Dan Brown heeft helemaal gelijk als hij zegt dat vrouwen systematisch uit de kerk geweerd zijn.

Dan de kwestie van de heksenvervolgingen. Veel christenen trekken de bewering van Dan Brown in twijfel dat er in de Middeleeuwen vijf miljoen vrouwen vermoord werden. "Het waren er tussen de 20.000 en 100.000", staat geheel onjuist te lezen in het (christelijke) boek The Truth Behind the Da Vinci Code van Richard Abanes.

De schrijver van dit boek vindt verder dat de kerk niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor vervolgingen die vaak door de plaatselijke autoriteiten georganiseerd werden.

Mensen die dat zeggen vergeten dat oude religies door de christelijke kerk bestempeld werden als 'heidens' en dus: 'duivels'. Dat betekende dat het met wortel moest worden uitgeroeid. Letterlijk.

Een populaire methode was de brandstapel. Want iedereen weet dat heksen vuurvast zijn. Verbrandde ze niet, dan was het een heks. Verbrandde ze wel dan werden haar zonden posthuum vergeven en was je ook van haar af.

Onderzoek door Britse historici wijst uit dat alleen al in Engeland in de Middeleeuwen ongeveer een miljoen vrouwen gedood werden omdat vermoed werd dat ze heks waren. Heksenvervolgingen kwamen niet alleen in Engeland voor, maar overal in Europa. Met zijn schatting van vijf miljoen doden zit Dan Brown dus aan de lage kant.


Bronnen:
'The Truth Behind the Da Vinci Code', Richard Abanes, 2005
'De geheimen van de Da Vinci Code', Simon Cox, uitgeverij Forum, 2004
Onkruid nr. 162Copyright - Privacybeleid