Home  -   Favorieten  -   Forum  -   E-cards  -   Links  -   Contact  -   Anekdotes  -   Liefde

Nieuws
Actuele nieuwsberichten over de Da Vinci Code

Da Vinci Code
Wat is waar?
Leonardo da Vinci
Recensies

Foto's en film
Foto's en schilderijen
De film
Wallpapers

Dan Brown
Biografie
F.A.Q.
Interviews

Boeken
Het Juvenalis Dilemma
Het Bernini mysterie
De Da Vinci Code
De Delta Deceptie

Forum
Praat mee over de
Da Vinci Code op het
forum

Mond tot mond
Geef het door. Vertel anderen over deze site!

Ook leuk:
Dieet-wijzer
Alles over dieten vind je in de Dieet-Wijzer.

Liefde op internet
Internetdating is hot! Tips en advies over online dating.

Relatiehobbels.nl
Test jezelf: Ben jij sexy? Is je partner trouw? Ben je jaloers?

Tarotweb.nl
Wat heeft de tarot jou te bieden? Trek een tarotkaart!

Yoga Wijzer
Alles over yoga. Artikelen. Informatie. Oefeningen.


"Leonardo was homo"

Dan Brown stelt in de Da Vinci Code dat Leonardo da Vinci bekend stond als een flaboyante homoseksueel. Veel websites en boeken die uit christelijke hoek komen en die de beweringen uit de Da Vinci Code tegen het licht houden, spreken dat tegen. Zij stellen dat er simpelweg geen harde bewijzen zijn die de bewering rechtvaardigen dat Leonardo homoseksueel was.

Glasharde bewijzen die aantonen dat Leonardo da Vinci homoseksueel was zijn er inderdaad niet. Aanwijzingen zijn er wel, maar eerst de feiten.

Er is niets bekend over een vrouw in het leven van Leonardo. Hij is nooit getrouwd, heeft nooit een liefdesrelatie met een vrouw onderhouden en heeft geen kinderen gekregen.

Dat bewijst natuurlijk niks. Er zijn genoeg homoseksuelen die wel netjes getrouwd waren en het ontbreken van het hetero-contacten betekent niet automatisch dat iemand homoseksueel is.

Hoe zit het dan met vriendjes? Had Leonardo die wel? Daar wordt al eeuwenlang over gediscussieerd. Leonardo had veel knappe jongens als leerling in zijn atelier rondlopen. Die bleven een aantal jaar, leerden schilderen en beeldhouwen en vertrokken weer. Een hen was Salai.

Salai werd door Leonardo altijd voorgesteld als zijn leerling. Ook toen Salai na ruim twintig jaar nog steeds samen met Leonardo in hetzelfde huis woonde. In tegenstelling tot de andere leerlingen van Leonardo is er van Salai geen enkel kunstwerk bekend.

Dat is op zijn minst vreemd wanneer je al die jaren te boek staat als leerling van de grootste kunstenaar van de zestiende eeuw. Maar ook hier geldt: hard bewijs dat de twee een liefdesrelatie onderhielden is er niet.

Het grootste bewijs voor Leonardo's homoseksualiteit vormt een aanklacht wegens sodomie in 1476. Samen met een aantal andere Florentijnen werd de toen 24-jarige Leonardo anoniem aangeklaagd wegens homoseksualiteit. Tot een veroordeling is het nooit gekomen aangezien zich geen getuigen gemeld hebben.

Dus. Was Leonardo da Vinci een flamboyante homoseksueel? Flamboyant was hij zeker niet en harde bewijzen dat hij homo was zijn net zo min te vinden als harde bewijzen dat hij hetero was. De aanwijzingen wijzen er op dat hij homoseksueel was, maar terecht zeggen veel kunsthistorici dat het feitelijk niet relevant is voor het werk van Leonardo.Copyright - Privacybeleid