Home  -   Favorieten  -   Forum  -   E-cards  -   Links  -   Contact  -   Anekdotes  -   Liefde

Nieuws
Actuele nieuwsberichten over de Da Vinci Code

Da Vinci Code
Wat is waar?
Leonardo da Vinci
Recensies

Foto's en film
Foto's en schilderijen
De film
Wallpapers

Dan Brown
Biografie
F.A.Q.
Interviews

Boeken
Het Juvenalis Dilemma
Het Bernini mysterie
De Da Vinci Code
De Delta Deceptie

Forum
Praat mee over de
Da Vinci Code op het
forum

Mond tot mond
Geef het door. Vertel anderen over deze site!

Ook leuk:
Dieet-wijzer
Alles over dieten vind je in de Dieet-Wijzer.

Liefde op internet
Internetdating is hot! Tips en advies over online dating.

Relatiehobbels.nl
Test jezelf: Ben jij sexy? Is je partner trouw? Ben je jaloers?

Tarotweb.nl
Wat heeft de tarot jou te bieden? Trek een tarotkaart!

Yoga Wijzer
Alles over yoga. Artikelen. Informatie. Oefeningen.


De Orde der Tempeliers

Er wordt in de Da Vinci Code vanalles beweerd over de tempeliers. Kort samengevat: De Orde der Tempeliers zou zijn opgericht door de Priorij van Sion. De tempeliers zouden in Jeruzalem een schat hebben gevonden onder de ruines van de Tempel van Salomo waardoor ze opeens schatrijk werden.

De schat bestond uit een groot aantal documenten die bewezen dat Jezus en Maria Magdalena getrouwd waren en nageslacht hadden gekregen. Dit gegeven zou vernietigend zijn voor het christelijke geloof. Daarom zijn de tempeliers in opdracht van de paus in 1307 uitgeroeid.

Het zijn nogal wat beweringen. Veel van wat er in de Da Vinci Code staat over de tempeliers is op zijn minst controversieel, en in een aantal gevallen ronduit onjuist. Wat is er waar over de tempeliers?

"De orde der Tempeliers is opgericht door de Priorij van Sion"
Dat is niet waar. De Priorij van Sion is een verzinsel van een aantal Fransen uit de 20e eeuw (Zie de pagina: "Bestaat de Priorij van sion echt"). In werkelijkheid werd de Orde der Tempeliers in het jaar 1118 opgericht door een ridder uit Frankrijk (Hugo van Payns) die samen met een aantal metgezellen zwoer om de wegen naar het Heilige Land veilig te houden voor pelgrims die naar Jeruzalem trokken.

"In Jeruzalem vonden de tempeliers een schat"
Met steun en instemming van het Vaticaan vestigden de tempeliers zich onder andere in het Heilige Land, waar zij een aantal indrukwekkende kastelen bouwden. Hoofdzetel van de tempeliers was het oude tempelplein in Jeruzalem, waar ooit de legendarische tempel van Jeruzalem had gestaan.

Op die plek zouden de tempeliers zijn gaan graven. Ze zouden er de Heilige Graal, gigantische geldschatten en documenten die bewezen dat Jezus en Maria getrouwd waren gevonden hebben. Archeologen hebben onder het tempelplein geen bewijs kunnen vinden dat er door de tempeliers gegraven en gehakt is naar een geheime schat. Historici trekken sterk in twijfel of de tempeliers, als ze al gegraven hadden, iets gevonden zouden hebben. Er is geen enkel bewijs voor.

"De tempeliers waren schatrijk"
Verhalen over een schat die de tempeliers gevonden zouden hebben doken in de hoogtijdagen van de tempeliers al op. In de 13e eeuw waren de tempeliers inderdaad erg rijk. Veel mensen snapten niet hoe de tempeliers in korte tijd zoveel geld wisten te vergaren, en zochten het antwoord in een geheime schat.

In werkelijkheid waren de tempeliers zo rijk geworden door de uitvinding van het internationale banksysteem. Ridders en landheren vertrouwden het grootste deel van hun vermogen aan de veilige handen van de tempeliers toe. Die vroegen daar uiteraard een vergoeding voor. Na verloop van tijd bezaten de tempeliers grote stukken land in Europa en het Midden-Oosten.

"De tempeliers zijn door de paus uitgeroeid"
De tempeliers zijn in 1307 inderdaad massaal vervolgd en vermoord. Dat was niet vanwege geheime documenten die bewezen dat Jezus en Maria Magdalena getrouwd waren, maar een direct gevolg van de rijkdom van de tempeliers.

Geld is macht, en de rijkdom van de tempeliers maakte hen erg impopulair bij de kerk. Samen met de Franse koning Filips de Schone beraamde paus Clemens V een ingenieus plan om korte metten te maken met de tempeliers. In een militaire manoeuvre waar de CIA zich niet voor zou hoeven te schamen, vaardigde paus Clemens geheime, verzegelde orders uit die door zijn soldaten in heel Europa tegelijk moesten worden geopend, op vrijdag 13 oktober 1307. (Zie daar de oorsprong van vrijdag de 13e als ongeluksdag.)

Op 13 oktober 1307 werd een zeer groot aantal tempeliers gearresteerd door Filips de Schone. Filips was erg inhalig en het was hem te doen om het geld van de tempeliers. Voor het Vaticaan was de toenemende invloed van de tempeliers de reden om de Orde der Tempeliers letterlijk de nek om te draaien.


Bronnen:
'The Truth Behind the Da Vinci Code', Richard Abanes, 2005
'De geheimen van de Da Vinci Code', Simon Cox, uitgeverij Forum, 2004



Copyright - Privacybeleid