Home  -   Favorieten  -   Forum  -   E-cards  -   Links  -   Contact  -   Anekdotes  -   Liefde

Nieuws
Actuele nieuwsberichten over de Da Vinci Code

Da Vinci Code
Wat is waar?
Leonardo da Vinci
Recensies

Foto's en film
Foto's en schilderijen
De film
Wallpapers

Dan Brown
Biografie
F.A.Q.
Interviews

Boeken
Het Juvenalis Dilemma
Het Bernini mysterie
De Da Vinci Code
De Delta Deceptie

Forum
Praat mee over de
Da Vinci Code op het
forum

Mond tot mond
Geef het door. Vertel anderen over deze site!

Ook leuk:
Dieet-wijzer
Alles over dieten vind je in de Dieet-Wijzer.

Liefde op internet
Internetdating is hot! Tips en advies over online dating.

Relatiehobbels.nl
Test jezelf: Ben jij sexy? Is je partner trouw? Ben je jaloers?

Tarotweb.nl
Wat heeft de tarot jou te bieden? Trek een tarotkaart!

Yoga Wijzer
Alles over yoga. Artikelen. Informatie. Oefeningen.


Wat ligt er in de 'Rosslyn chapel'?

De zoektocht van de hoofdpersonen uit De Da Vinci Code eindigt in Schotland, in het plaatsje Roslin. Daar staat de beroemde 'Rosslyn Chapel'; een kerk die de gemoederen al eeuwenlang bezighoudt.

Volgens de legende is deze kerk door de Tempeliers gebruikt om de Heilige Graal te verbergen. In de kerk zijn talloze mysterieuze, cryptische tegels en beeldhouwwerken te zien die naar de schat van Rosslyn zouden verwijzen. Onder de kerk ligt een gigantische verborgen ruimte. Ondanks smeekbedes van onderzoekers, vertikt het kerkbestuur het om de ruimte te openen om te zien wat er te vinden is.

Eerst maar eens het eerste misverstand uit de weg ruimen: Rosslyn Chapel is niet gebouwd door de Tempeliers. De kerk werd ongeveer honderd jaar na de ondergang van de Tempeliers gebouwd door de Schotse ridder Sir William St. Clair.

Onder de kerk ligt inderdaad een grote ondergrondse ruimte, maar het gaat te ver om dat een verborgen ruimte te noemen. Het is een crypte die dienst doet als grafkelder van de familie St. Clair. Er liggen vele generaties Schotse ridders begraven.

In De Da Vinci Code, en ook op talloze andere plekken, wordt gesuggereerd dat de ondergrondse ruimte geen ingang kent. De ingang van de crypte is echter gewoon bekend en ligt onder de stenen platen in de vloer van de noordelijke zijbeuk van de kerk.

Als belangrijkste reden voor het kerkbestuur om onderzoekers de toegang tot de ruimte te weigeren, wordt gezegd dat de kerk nog als kerk in gebruik is. Bovendien zouden opgravingen de kerk kunnen beschadigen.

Een andere veel belangrijkere reden om de onderaardse ruimte ongemoeid te laten, lijkt puur financieel. Jaarlijks bezoeken meer dan 50.000 toeristen de kerk. Toegangsprijs: zes pond. Wanneer uit onderzoek zou blijken dat er in de kerk niets bijzonders te vinden is, zou dat rampzalig zijn voor de kerkkas.

Overigens hebben onderzoekers tot 1999, met uitzondering van de onderaardse ruimte, vrij toegang gehad tot de kerk. De beste cryptologen ter wereld hebben de tegels met vreemde kubusvormen onderzocht. Zij kunnen er niet achter komen of het een verborgen code is, laat staan dat ze die zouden kunnen breken.

In de Da Vinci Code wordt verder nog gemeld dat er een uitgesleten pad in de vorm van een davidsster door de kerk loopt. Dat is niet zo.


Website Rosslyn Chapel: www.rosslynchapel.org.uk

Bronnen:
Santa Maria Della Grazie. De kerk waar Het Laatste Avondmaal te bezichtigen is heeft een virtuele tour waarbij je kunt inzoomen op 'Het Laatste Avondmaal'.
Urbanfolkparade over het mes en de hand.
Dan Brown over De Da Vinci Code.
Lisa Shea deelt haar mening over De Da Vinci Code met bezoekers op haar homepage.


Copyright - Privacybeleid