Home  -   Favorieten  -   Forum  -   E-cards  -   Links  -   Contact  -   Anekdotes  -   Liefde

Nieuws
Actuele nieuwsberichten over de Da Vinci Code

Da Vinci Code
Wat is waar?
Leonardo da Vinci
Recensies

Foto's en film
Foto's en schilderijen
De film
Wallpapers

Dan Brown
Biografie
F.A.Q.
Interviews

Boeken
Het Juvenalis Dilemma
Het Bernini mysterie
De Da Vinci Code
De Delta Deceptie

Forum
Praat mee over de
Da Vinci Code op het
forum

Mond tot mond
Geef het door. Vertel anderen over deze site!

Ook leuk:
Dieet-wijzer
Alles over dieten vind je in de Dieet-Wijzer.

Liefde op internet
Internetdating is hot! Tips en advies over online dating.

Relatiehobbels.nl
Test jezelf: Ben jij sexy? Is je partner trouw? Ben je jaloers?

Tarotweb.nl
Wat heeft de tarot jou te bieden? Trek een tarotkaart!

Yoga Wijzer
Alles over yoga. Artikelen. Informatie. Oefeningen.


Namen met een verborgen boodschap

Veel van de aanwijzingen die Robert Langdon en Sophie Neveu in de Da Vinci Code moeten oplossen, hebben te maken met anagrammen en andere taalspelletjes. Schrijver Dan Brown heeft nog meer taalgrapjes verstopt in zijn roman. Veel hoofdpersonen blijken een naam met een verborgen boodschap te bevatten.

Manuel Aringarosa is in De Da Vinci Code de naam van de bisschop van Opus Dei. Veel Engelse en Amerikaanse lezers zien in die naam een verwijzing naar een 17e eeuws gedicht over de Zwarte Dood in Engeland. Dat gedicht heet: 'Ring a Ring a Rosies'.
De naam 'Aringarosa' heeft daar echter niets mee te maken. 'Aringa' is Italiaans voor 'haring', 'rosa' is Italiaans voor 'rood'. 'Red Herring' (Rode Haring) is een Engelse uitdrukking voor 'afleidingsmanoeuvre' of 'valse aanwijzing'. Manuel Aringarosa lijkt aan het begin van het boek een machtig figuur, gaandeweg blijkt dat niet zo te zijn.

Jerome Collet is als politieagent de assistent van Bezu Fache. 'Collet' is Frans voor kraag en lijkt te verwijzen naar de uitdrukking 'iemand in de kraag grijpen'.

Bezu Fache is de politiekapitein van de Franse politie die achter Robert Langdon en Sophie Neveu aan zit. 'Fache' is het Franse woord voor 'boos' of 'kwaad': de belangrijkste karaktereigenschap van dit personage. 'Bezu' de naam is van een fort van de Katharen, waaruit volgens de overlevering de schat van de Tempeliers werd veiliggesteld.

Robert Langdon is de naam van de hoofdpersoon in de Da Vinci Code. Langdon was daarvoor ook al de hoofdpersoon in Het Berini Mysterie. Het fictieve personage Langdon is professor aan Haravard en heeft een fictieve functienaam: 'symbologie'. Dit is een samentrekking van symbolisme en cryptologie.

Sophie Neveu wordt door haar grootvader (Jacques Sauniere) Prinses Sophie genoemd. De P.S. in het briefje dat Sauniere schrijft in het Louvre verwijst daarnaar. P.S. verwijst ook naar de Priorij van Sion, de organisatie waar haar grootvader in het boek de grootmeester van was. 'Neveu' is overigens heel toepasselijk het Franse woord voor 'afstammeling'.

Jacques Sauniere is de naam van de vermoorde curator van het Louvre en de grootvader van Sophie Neveu. De naam 'Sauniere' is niet willekeurig gekozen, maar is een rechtstreekse verwijzing naar een Franse priester die werkelijk geleefd heeft: Berenger Sauniere.
Deze Sauniere was aan het eind van de 19e eeuw priester in de kerk van Saint Maria Magdalena in het Franse dorpje Rennes-le-Chateau en wordt rechtstreeks in verband gebracht met de Priorij van Sion. De Priorij van Sion was een verzinsel van een intellectueel clubje vrienden die het gedrag van Berenger Sauniere gebruikte voor eigen doeleinden.

De 'Priorij van Sion' bracht het verhaal naar buiten dat Berenger Sauniere bij de restauratie van zijn kerk vier eeuwenoude perkamenten rollen vond, vol met cryptische boodschappen en verwijzingen. Dat is niet waar. Wat wel waar is, is dat de priester zich zachtgezegd vreemd begon te gedragen.

De 'arme' plattelandspriester liet zijn kerk voor miljoenen euro's herstellen. Ook bouwde hij een landhuis en regelde hij aansluiting op het waterleidingnet voor het hele dorp. Men zegt dat de priester die vlak voor zijn dood Saunieres laatste biecht hoorde weigerde hem het heilige oliesel toe te dienen.

Dat heeft niks met cryptische documenten te maken. Uit de dagboeken die de priester bijhield, blijkt dat Sauniere aflaten verkocht aan rijken, waarmee hij een vermogen verdiende.

Leigh Teabing is een van de belangrijkste personages uit De Da Vinci Code. De naam 'Leigh Teabing' vormt een eerbetoon aan twee van de auteurs van het boek 'Het Heilige Bloed en de Heilige Graal'. De Da Vinci Code leunt zwaar op de opmerkelijke theorieen die voor het eerst in dit (controversiele) boek uit 1982 werden gepubliceerd.
Richard Leigh en Michael Baigent zijn twee van de drie auteurs van 'Het Heilige Bloed en de Heilige Graal'. 'Leigh' verwijst naar Richard Leigh. 'Teabing' is een anagram van 'Baigent'.

Bron:
'De geheimen van de Da Vinci Code', Simon Cox, uitgerij Forum, 2004.Copyright - Privacybeleid