Home  -   Favorieten  -   Forum  -   E-cards  -   Links  -   Contact  -   Anekdotes  -   Liefde

Nieuws
Actuele nieuwsberichten over de Da Vinci Code

Da Vinci Code
Wat is waar?
Leonardo da Vinci
Recensies

Foto's en film
Foto's en schilderijen
De film
Wallpapers

Dan Brown
Biografie
F.A.Q.
Interviews

Boeken
Het Juvenalis Dilemma
Het Bernini mysterie
De Da Vinci Code
De Delta Deceptie

Forum
Praat mee over de
Da Vinci Code op het
forum

Mond tot mond
Geef het door. Vertel anderen over deze site!

Ook leuk:
Dieet-wijzer
Alles over dieten vind je in de Dieet-Wijzer.

Liefde op internet
Internetdating is hot! Tips en advies over online dating.

Relatiehobbels.nl
Test jezelf: Ben jij sexy? Is je partner trouw? Ben je jaloers?

Tarotweb.nl
Wat heeft de tarot jou te bieden? Trek een tarotkaart!

Yoga Wijzer
Alles over yoga. Artikelen. Informatie. Oefeningen.


Is de Mona Lisa een zelfportret?

Leonardo da Vinci's meesterwerk de Mona Lisa geldt als het beroemdste schilderij ter wereld. In de Da Vinci Code worden er twee dingen over de Mona Lisa beweerd: Leonardo da Vinci schilderde eigenlijk zichzelf in vrouwelijke gedaante. Daarnaast heeft Leonardo haar een naam gegeven die verwijst naar twee oude Egyptsiche goden: Amon en L'Isa.

Eerst de kwestie van het zelfportret. Alternatieve onderzoekers stellen dat de Mona Lisa in feite een zelfportret is van Leonardo in vrouwelijke of hermafrodische gedaante. Wanneer je de omlijsting van het haar verwijdert, houd je een vreemd gezicht over met aseksuele kenmerken.

Wanneer je de gelaatstrekken van Leonardo da Vinci via moderne computertechnieken over de Mona Lisa heenlegt, zie je dat de twee verdacht veel gelijke kenmerken vertonen.

Twee onafhankelijke onderzoekers onderschrijven deze theorie. Dr. Digby Quested en Lillian Schwartz wijzen erop dat de Mona Lisa bijna een exacte afspiegeling vormt van het gelaat van Leonardo da vinci's zelfportret als oude man. Alle lijnen in het gezicht komen overeen met die van Leonardo en ook de punt van de neus, de lippen en de ogen komen exact overeen.

De Mona Lisa en Leonardo lijken dus verdacht veel op elkaar. Betekent dit dat de Mona Lisa Leonardo is? Het is zeer opmerkelijk, maar het is verder moeilijk om daar iets zinnigs over te zeggen. We kunnen het Leonardo niet meer vragen.

Wat zeker is, is dat het schilderij een opdracht is van de Italiaanse zijdehandelaar Fransesco del Giocondo. Algemeen wordt aangenomen dat de vrouw op het schilderij zijn vrouw Lisa Giocondo is.

En zo komen we automatisch aan bij de tweede stelling: De naam Mona Lisa verwijst naar de Egyptsiche goden Amon en L'Isa. Amonn is de mannelijke Egyptische god. L'Isa (of Isis) is de vrouwelijke tegenhanger.

Hoofdpersoon Robert Langdon beweert in de Da Vinci Code dat Leonardo da Vinci op die manier een verwijzing naar de goddelijke versmelting van het mannelijke en het vrouwelijke in het schilderij wilde verstoppen.

Dat is niet zo. De naam Mona Lisa is niet door Leonardo da Vinci bedacht, maar ontstond pas veel later.

De Mona Lisa wordt in het Italiaans La Gioconda genoemd. Dat is niet alleen een verwijzing naar Giocondo, maar ook een woordgrapje: Gioconda is Italiaans voor 'vrolijke vrouw'.

De naam Mona Lisa ontstond een paar eeuwen na de dood van Leonardo. Mona is een verbastering van het woord 'monna' wat weer een samentrekking is van 'madonna' of 'mia donna': edele vrouw. Lisa is de naam van de vrouw waarvan wordt aangenomen dat ze op het schilderij staat afgebeeld.Copyright - Privacybeleid