Home  -   Favorieten  -   Forum  -   E-cards  -   Links  -   Contact  -   Anekdotes  -   Liefde

Nieuws
Actuele nieuwsberichten over de Da Vinci Code

Da Vinci Code
Wat is waar?
Leonardo da Vinci
Recensies

Foto's en film
Foto's en schilderijen
De film
Wallpapers

Dan Brown
Biografie
F.A.Q.
Interviews

Boeken
Het Juvenalis Dilemma
Het Bernini mysterie
De Da Vinci Code
De Delta Deceptie

Forum
Praat mee over de
Da Vinci Code op het
forum

Mond tot mond
Geef het door. Vertel anderen over deze site!

Ook leuk:
Anekdotes.net
Anekdotes over beroemdheden uit binnen- en buitenland.

Liefde op internet
Internetdating is hot! Hier vind je tips en advies over online dating.

Relatiehobbels.nl
Test jezelf: Ben jij sexy? Is je partner trouw? Ben je jaloers?

Tarotweb.nl
Wat heeft de tarot jou te bieden? Trek een tarotkaart, speel het relatiespel of stel expliciete liefdesvragen in de Tuin der Lusten.


Nieuws - Proces wegens plagiaat
Proces rond plagiaat Da Vinci Code In fruari 2006 vond in Londen een proces plaats over mogelijke plagiaat door bestsellerschrijver Dan Brown. De auteurs Michael Baigent en Richard Leigh claimen dat Brown voor de Da Vinci Code hun eerder gepubliceerde ideeen heeft gestolen. De Britse rechter vond echter dat er van plagiaat geen sprake was en verklaarde de eis niet ontvankelijk. Na de uitspraak zei Brown dat hij de eis zo onzinnig vond,dat hij niet begreep dat de twee auteurs aan de rechtszaak waren begonnen.

Michael Baigent en Richard Leigh stelden in hun nonfictie-boek 'Holy Blood, Holy Grail' uit 1982 dat Jezus Christus een kind had. Zij gingen uit van de theorie dat Jezus en Maria Magdalena waren getrouwd en in feite tot op heden nazaten hebben. Dan Brown gebruikt deze ideeen ook in de Da Vinci Code.

Volgens Britse media willen de twee klagers een vergoeding van 15 miljoen euro. Ze hebben de uitgeverij voor de rechter gedaagd, omdat het volgens de Britse wet te gecompliceerd zou zijn om de auteur zelf aan te klagen. Een derde medeauteur procedeert om gezondheidsredenen niet mee.

Tot zover het nieuwsbericht.

Wie zijn die Leigh en Baigent eigenlijk?
Michael Baigent en Richard Leigh schreven in 1982 samen met Henry Lincoln het non-fictieboek 'The Holy Blood and the Holy Grail', in het Nederlands vertaald als 'Het Heilige Bloed en de Heilige Graal'. In dit boek wordt voor het eerst de stelling geponeeerd dat Jezus getrouwd was met Maria Magdalena en dat de heilige graal niets anders is dan de bloedlijn van Jezus.

In de Da Vinci Code wordt die gedachte door Dan Brown omarmd en verder uitgewerkt. Dan Brown heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij zich bij het schrijven van de Da Vinci Code heeft laten leiden door 'The Holy Blood and the Holy Grail'. Sterker nog: een van de hoofdpersonen in de Da Vinci Code heet Leigh Teabing: Leigh is een verwijzing naar Richard Leigh. Teabing is een anagram van Baigent.

Maken Leigh en Baigent kans om deze rechtszaak te winnen?
Hoogstwaarschijnlijk maken Leigh en Baigent geen schijn van kans. Dan Brown heeft geen teksten letterlijk uit het non-fictieboek 'The Holy Blood and the Holy Grail' overgenomen. Van plagiaat in de letterlijke zin des woords lijkt dus geen sprake.

Dan Brown heeft wel de ideeen overgenomen uit 'The Holy Blood and the Holy Grail', maar het overnemen van ideeen is geen plagiaat. Bovendien is de Da Vinci Code niet het eerste boek dat voortborduurt op de ideeen uit 'The Holy Blood and the Holy Grail'. Er zijn in de loop der jaren tienatallen boeken verschenen waarin de ideeen van Leigh, Baigent en Lincoln worden gebruikt. Deze schrijvers zijn door Leigh en Baigent nooit aangeklaagd.

Hebben Leigh en Baigent een andere reden om deze rechtszaak te voeren?
Officieel zeggen ze dat het hen niet om het geld gaat, maar de praktijk is natuurlijk dat 'The Holy Blood and the Holy Grail' door deze rechtszaak behoorlijk wat publiciteit krijgt, hetgeen de verkoop van het boek zeker geen kwaad doet.

De timing van de rechtszaak is ook verdacht: twee maanden voor de werreldwijde premiere van de film. Bovendien kun je je vraagtekens zetten bij het belang van de uitgeverij die nu wordt aangeklaagd door Baigent en Leigh: Uitgeverij Random House die de Da Vinci Code uitgaf en die nu wordt aangeklaagd is dezelfde uitgeverij die ook 'The Holy Blood and the Holy Grail' uitgaf...Copyright - Privacybeleid